top of page

CHRIS ROBERTSON

Chris Robertson

- Konstnär & grundare - 

Konstnärs cv

Artist Statement Chris Robertson

Interaktion som tema har mer eller mindre påverkat hela min konstnärliga process och kommit att utgöra det avgörande intresset i mitt konstnärskap. Ända sedan jag var i 10 års åldern har jag fascinerats av människor olika beteenden och fascinerats av svängningar i olika interaktioner. Det finns olika delar i mitt konstnärliga liv som har tagit sig ett större uttryck genom åren. Jag har låtit min konst alltmer bli påverkad av min bakgrund inom forskningsområdet MDI (människa – datorinteraktion). Inom MDI står forskningen för samspelet mellan människa och digital teknik och dess olika interaktionsformer.

Mitt intresse för interaktion, där samspelet mellan olika faktorer är det som tilltalar mig mest. Att det inte längre bara handlar om olika digitala tekniker utan mitt fokus har hamnat mer på den mänskliga interaktionen i synnerhet och då tillsammans med mitt intresse för hållbarhet och ämnen som historia, filosofi och litteratur. Detta har mer och mer kommit att utgöra det huvudsakliga intresset i mitt konstnärskap. Jag står med en fot i konsten och den andra i naturvetenskapen.

 

Inom konsten, liksom inom naturvetenskapen utforskas det mänskliga beteendet och gränserna för vår förmåga att observera och förstå den verklighet vi lever i. Jag vill ständigt utvecklas som människa och konstnär, reflektera över min konst och sträva efter att hjälpa andra människor att forma och reflektera över sin verklighet. Detta gör jag genom min konstbyrå, som har sin bas i nordöstra Skåne. Jag arbetar med hållbar konst – under mottot Hållbar konst flyttar in! Detta perspektiv är en av mina utgångspunkter när jag arbetar med workshops, kurser eller installationer där jag tillsammans med deltagare utforskar hållbarhetsperspektivet.

Hur gör jag detta? Hållbar konst flyttar in – är en kreativ utmaning som innebär att jag tillsammans med kunden arbetar med frågeställningen: Hur kan jag som människa påverka hållbarheten i mitt utövande och bidra till en bättre värld? Frågeställningen, ibland även ett värdeord, omvandlas till en personalkickoff eller en workshop för en specifik målgrupp, genom att använda konsten och kreativiteten som verktyg.

I min arbetsprocess tittar jag på inhemska såväl som forntida kulturer, vars livsfilosofi uppfattar mänskligheten som en integrerad del av naturen, snarare än att försöka dominera över den. Det är ett sökande efter mångfald, erövrandet av det okända, utforska konstnärliga gränser som utgör mitt kreativa arbete. Mina konstverk förmedlar ofta världsmedborgare eller djur som lever i symbios med naturen. Motiven växlar men ögonen är större delen det centrala i målningarna, själva hjärtat i målningarna.

Kul att veta:

  • BVN Design Stockholm - har tillsammans med Brownbetty of Sweden tagit fram en unik rokokostol som premiärvisades på Formex-mässan i Stockholm januari 2016.

 

  • Brownbetty of Swedens slogan: "Hållbar konst flyttar in!" är framtagen av: Elvane Ileri 

 

Samarbetspartners & samhällsansvar

Vi samarbetar med företag och organisationer för att tillsammans skapa en mer hållbar framtid och sprida glädjen genom konsten och kulturen i Sverige. Samarbetspartners 2022: 

Utställningar:  Malmö, Kristianstad, Helsingborg, Karlskrona, Lund, Halmstad, Åhus, Hamburg och London.

 

bottom of page